Miért NE párásítsatok / inhaláljatok most!

Nagy támogatója vagyok és magam is sűrűn ajánlom légúti betegségekben az otthoni ultrahangos vagy kompresszoros inhalátorokat(néha párásítónak is hívjuk őket), különösen croup-os, vagy visszatérő szűkülettel járó hörgőgyulladások – obstruktív bronchitis – esetén. Asztmásoknak egyértelműen kötelezően van otthon ilyen inhalátor készülék. Sokan ismeritek a Salvus vizes inhalációt, jó szolgálatot tesz a gyakorló croup-osok szüleinek, sokszor a kórházi kezelés elkerülését is jelentheti a használata. Sőt, a pulmonológia osztályokon alapvető a porlasztott gyógyszerek használata. Azonban. Most mégis azt mondom, inkább ne használjátok.

Napjainkban a COVID-19 közösségi terjedésének fázisában potenciálisan bárki terjesztheti a vírust, valamint bármilyen légúti tünet hátterében állhat ez a vírus fertőzés. Hogyan csökkenthetjük a terjedést mi magunk saját közösségeinkben?

Az inhalátorok aeroszol képződéssel segítik és növelik más családtagok között a vírusfertőzés terjedésének esélyét. Aeroszolos gyógyszereket egyébként gyakran adnak az egészségügyi ellátó helyeken is akut  és krónikus légúti betegeknek. A vírusos járványok idején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) óvintézkedések alkalmazását javasolják, ambuláns betegellátásban kifejezetten ajánlják, hogy a jelen járványügyi helyzetben ne porlasszunk/párásítsunk/inhaláltassuk (ki hogyan nevezi a köznyelvben) betegeinket és más módon kezeljük. Az aeroszol képződés elkerülése a cél, annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmények ne hemzsegjenek az aeroszolokban gubbasztó, utazó vírusoktól.

Mik azok az aeroszolok?

Az aeroszolok, kis 1-5 um átmérőjű un. buborékok, amelyek “kiválóan” szállítanak baktériumokat, vírusokat a tüdő mély részeibe. A porlasztó inhalátoros kezelések során megnőhet az aeroszolok útján történő  vírusátvitel kockázata, mivel nagy mennyiségű légzőszervi aeroszol keletkezhet, amelyek nagyobb távolságra jutnak el így, mint inhalátorok alkalmazása nélkül. Ezenkívül a nagyobb részecskék mind a betegek, mind a környezete köhögését serkenthetik, és ezáltal növelhetik a betegség terjedésének kockázatát. Aki használt már inhalátort, tudja, hogy “köhögtet”. A kompresszoros inhalátor kezelés (porlasztás, párásítás) COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél képes erőteljesebben továbbadni a fertőzést.

Más vírusok terjedését is elősegítheti az inhalátor?

Igen, valóban más vírusok terjedését is elősegítheti. Mivel jelenleg a SARS-CoV2 (COVID-19 betegséget okozó) vírus hatalmas, korunkban nem látott pandémiát okoz, amelynek megállításán dolgozik az egész világ, ezért logikusnak tűnik minden légúti fertőzést okozó vírus trejedésének csökkentése. Amíg nem tudhatod (ha nincsen tesztvizsgálattal kimutatva, vagy várjátok az eredményt), hogy a gyerek légúti tüneteit mi okozza, így okos ötlet a legkisebbre csökkenteni az esélyét, hogy Te, mint a beteg gyereket ápoló személy és a család többi tagja elkapja az aeroszolokban hosszú ideig életképes, szóródó vírust. Tekintettel a COVID-19 jelenlegi kitörésére, a tengerentúlon bizonyos egészségügyi intézményekben az összes fertőző légzőszervi betegség terjedésének kockázatának csökkentése érdekében a porlasztók használatát  már elkerülik.

Fokozott aeroszol képződéshez vezet az orrüregek átmosása is, így én jelen körülmények között ezt sem ajánlom.

Összefoglalva: légúti betegségekben most nem javasolt az otthoni párásítás, inhalálás és gyógyszer porlasztás. Asztmásoknak a kezelőorvosuk ad tájékoztatást arról, hogy milyen kezelés javasolt.

 

Források:
Tang JW, Li Y, Eames I, et al. Factors involved in the aerosol transmission of infection and control of ventilation in healthcare premises. J Hosp Infect 2006;64:100–14
Israel Amirav et al: Transmission of coronavirus by nebulizer: a serious, underappreciated risk. CMAJ. 2020.Mar  30, 192(13):E346
Cassandra D.Benge et al.: Aerosolization of COVID-19 and Contamination Risks During Respiratory Treatments. Fed.Pract. 2020 Apr, 37(4): 160–163.