Miért kell otthon maradni 10 napig a gyerekkel?

Csörög a telefon (mindkettő egyszerre).

„Jó napot Doktornő! A Marcinak folyik az orra és fáj a torka.”

„Mióta?”

„Tegnap este óta.Tudom még korai, de szeretnék érdeklődni, mi a menet most, mit kell tennünk. Mehetünk játszótérre, nagyihoz, ha jó a közérzete?”

“Mivel egyelőre nem tudjuk, hogyan fognank alakulni Marci tünetei  és mi a legvalószínűbb diagnózis, ugyan karanténban nem kell lenni, de játszóra és nagyihoz 1-2 napig ne menjen, persze levegőzni lehet.”

Ez a párbeszéd napjában nagyon sokszor elhangzik.  Egy mondat kivételével: “Mehetünk játszótérre, nagyihoz, ha jó a közérzete?”  Ezt sajnos senki nem kérdezi meg, hanem megy.  Pedig jobb lenne megbeszélni.

Azért készítettem ez a bejegyzést, hogy aki olvassa a tél további részében már fogja tudni, mi a menet most.

Tehát 10 nap otthon? Miért?

Több oka is van, attól függően, mi az alaphelyzet.

  1. Ne terjesszük tovább a betegséget a közösségben!

Ha mintavétellel bizonyított COVID-19 fertőzés áll fenn, az első tünettől számítva a 10. napon (ha a 8.9.10. nap már tünetmentes nap) a fertőzőképesség közelíti a nullát, élő továbbadható vírus már nagy valószínűséggel nincs a szervezetben. Ez a karantén idő. Más a helyzet, ha nem válik tünetmentessé valaki a 10. napra.

2.  Lehet kovidos lesz a csemete az elkövetkező 10 napban.

Ha szoros kontakt a gyermekünk (általában osztálytárs, pedagógus, ha éppen nem a szülő az igazolt kovidos), akkor is karanténba kerül, amely egy 10 napos otthoni megfigyelés, hogy jelentkeznek-e a betegség tünetei. Nem lehet játszóra menni, nagyihoz, sehová. Tényleg sehová. A jelenlegi magyarországi eljárásrend 10 napban határozta meg, azt az időtartamot, amíg nagy valószínűséggel ” kijöhet rajtunk is a betegség”.

  1. Diagnózis-születési idő

Ha nem tudjuk az első tünetnél, hogy COVID-19-e, vagy éppen más. Fontos leszögezni, ez nem karantén és nem is biztos, hogy 10 napig tart, de itt is 3 tünetmentes nap után engedhetjük vissza jó szívvel a gyermeket a közösségbe.  Az időbeli tünet lefolyás kifejezetten fontos információkat hordoz, egy diagnosztikus eszköz számunkra. A diagnózis alkotás sohasem fekete-fehér. Az elkülönítő, vagy differenciáldiagnosztika az „agyalás” része.

A tünetek átfedése (lsd.: táblázat lent) segíthet megérteni, miért nem egyszerű a diagnózis kategorikus kijelentése.

A 10 nap abban is támaszunk, hogy lássuk „hová megy a kórkép” hogyan bontakoznak ki, vagy szűnnek meg tünetek. Biztos azt is sokan tudjátok, hogy a tipikus ízérzés-és szaglásvesztés a 3.-5. napon jelenik csak meg legtöbbször. Lehet az első két nap náthás tünetek voltak csak, de az IDŐben kibontakozó tünetek mutatják meg, hogy ez most bizony nem a közönséges nátha.

Az alábbi táblázat kiválóan szemlélteti azt, milyen színes a mi hivatásunk. Ugyanakkor, ha csak a tünetek felsorolása lenne, mint diagnosztikus eszköz nagy bajban lennénk. Hiszen nincs az az orvos, aki egy átfedő tünetfelsorolásból elkülöníti az alábbi 4 kórképet: közönséges nátha, COVID-19, Influenza, eddig nem diagnosztizált légúti allergia.

11 tünet mentén mutatja a táblázat a COVID-19, influenza, közönséges megfázás és légúti allergia sajátosságait.

Igaz az is, vannak totál egyértelmű történetek, de azért nem ez a jellemző.

 

TÜNET COVID-19 INFLUENZA MEGFÁZÁS LÉGÚTI ALLERGIA
LÁZ Gyakori  Gyakori Ritka Nem
FÁRADÉKONYSÁG Gyakori Ritka Néha Gyakori
TÜSSZÖGÉS Nem Nem Gyakori Gyakori
MOZGÁSSZERVI FÁJDALOM Néha Gyakori Ritka Nem
ORRFOLYÁS, ORRDUGULÁS Néha Néha Gyakori Gyakori
ÍZ – ÉS SZAGLÁSVESZTÉS Tipikus Ritka Ritka Ritka
NEHÉZLÉGZÉS Tipikus Ritka Ritka Ritka
FEJFÁJÁS Gyakori Gyakori Ritka Néha
HASMENÉS, HÁNYÁS Néha Néha Nem Nem
TOROKFÁJDALOM Néha Néha Gyakori Ritka
KÖHÖGÉS Gyakori (száraz, néha fájdalmas a mellkas) Gyakori Ritkán Gyakori (nem fájdalmas)

 

Miért KELL tudnunk, hogy mi okozza a tünetet, a vírusra úgysincs terápia, nem?

Valóban sokszor mantrázzuk a szülőknek, hogy „ez vírus fertőzés, nem kell antibiotikum, az csak a bacik ellen hatásos”. Ritkán kapunk kezelést egy influenzára is, ki kell feküdni, legyen fájdalom-és lázcsillapító otthon. Ugye? Ugyanakkor bár enyhe COVID-19 otthoni ellátásban valóban nem használunk spéci szereket, a kórházi ellátásra szorulóknak többféle gyógyszeres terápia rendelkezésre áll (azithromycin, szteroid, remdesivir, favipiravir és még sorolhatnánk).

Teljesen más „szuperereje” van a SARS-CoV2-nek, mint egyéb már kiismert légúti vírusoknak és bár a megjelenése lehet hasonló, de a szövődményei sokkal eltérőbbek (erről egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz részletesen). Tehát jelenleg igenis fontos tudnunk, hogy COVID-19 áll-e a légúti tünetek hátterében.  És nemcsak a kezelési módok, a jövő tervezése (sportolók) miatt, hanem szeretteink miatt is, akik lehet féllábon kihordanak egy közönséges náthát, de egy COVID-19 betegséget már nem valószínű. Szóval tudnunk kell.

 

Felhasznált irodalom: https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2020/03/whats-the-difference-between-a-cold-the-flu-and-coronavirus/