Miben más és miben hasonló a COVID-19 és az influenza?

A COVID-19 pandémia kezdetén, az év elején sokan hallatták azt a gyakori tévhitet, hogy mit nekünk, egy kis influenza-szerű vírus, nem kell ettől úgy be…. Valóban olyan, mint az influenza? A kutatók és szakemberek már az év elején aggódva figyelték a világot. Valószínűleg tudattalan énvédelemről van szó, amikor az emberek egy csoportja bagetelizál egy problémát.

Ennek a cikknek az a célja, hogy bemutassa számotokra, hogy mik azok a főbb különbségek, amiért a COVID-19-et (SARS-CoV2 által okozott betegség) nem lehet az influenza nagytestvérének nevezni.

A SARS-CoV2 egy új vírus, amivel még senki sem találkozott korábban.  7 különbséget írok le, amik azt mutatják be, hogy tényleg egy másik ’sráccal’ állunk szemben.

  1. Mindkettőt ugyan légúti vírus okozza, mégis  a vírusok más-más víruscsalád tagjai, másképpen kell kezelni mindkettőt és nem egyforma szövődményeket idézhetnek elő.
  2. A halálozási rátájuk sem azonos, a COVID-19-é tízszer magasabbnak tűnik a jelenlegi adatok alapján, mint a szezonális influenzáé – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalán.
  3. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint jellemző rá, hogy a terjedési esélye (nagyon leegyszerűsítve a reprodukciós ráta kifejezést) nagyobb, mint az influenzáé – a szuperterjesztőkről már biztosan mindenki hallott.
  4. A súlyos állapotba kerülő betegek aránya magasabb COVID-19-nél, mint influenzánál.
  5. A súlyos állapotba kerülő betegek általában az idősek, pici gyerekek és várandósok az influenza esetében, míg COVID-19-nél az eddigi megfigyelések szerint az idősek és krónikus betegségben szenvedők.
  6. Sőt, ha a kórházba kerülő emberek korát figyeljük, akkor több munkaképes fiatalabb ember kerül kórházba és most már lélegeztetőgépre is COVID-19 miatt, mint influenza esetén.
  7. A döntés szabadsága: az influenza ellen létezik védőoltás, ami segíthet, biztonságot adhat, eldöntheted élsz-e vele, elvileg. (lásd: Influenza elleni oltás gyermekeknek című bejegyzés). COVID-19-nél egyelőre nem a te kezedben van a döntés.

 

Nézzük tovább táblázatba foglalva:

 

  COVID-19 Influenza
Lappangási idő (tünet még nincsen, de a vírus már a szervezetben van) Hosszabb: 2-14 nap 1-4 nap
Megegyező tünetek Láz/hidegrázás, köhögés, nehézlégzés, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalom, náthás tünetek, torokfájás hasmenés, hányás
Specialitások 1.Szaglás/ízérzékelés csökkenés, vagy vesztés

2. Fullasztó nehézlégzés

Fejfájás, ízületi fájdalmak, orrfolyás gyakrabban
Tünetmentes fertőzés Lehetséges Lehetséges

 

Súlyosság Bizonyos emberekben extrém súlyosságú, életveszélyes lehet  Közepes és súlyos
Súlyos betegek ellátása kórházban Több és többféle szövődmény Kevesebb szövődmény
Fertőzőképesség A tünetek megjelenése előtti 2 naptól hosszan, a pozitív teszt után vagy az első tünettől még akár 10 napig is (¨) A tünetek megjelenése előtti naptól 6-7 napon át
Terjedés Szupergyorsan és könnyen terjedő, vagyis fertőző képesebb változó
Magas rizikó a súlyos betegségre? ·      Idősek, krónikus betegek, várandósok

·      Kamaszok: ritkán MIS-C

·      Idősek, krónikus betegek, várandósok

·      egészséges kicsi gyerekek,

Oltás Nincs Van, 3-4 féle influenza törzs ellen

 

¨ : jelenleg vizsgálat alatt áll, nincsen még 100%-os válasz, meddig fertőzőképes.

 

Engedjetek meg  a végén egy személyesebb gondolatot: kisgyermekes anyukaként, távol a Pszichiátriai Klinikán IS kezelt COVID-19-ben szenvedő betegektől, akiket akár urológusok, vagy más szakterületen dolgozó bajtársaim látnak el, minden nap ambivalens érzésem van. Együtt érzek Velük. Ott lennék és nem lennék ott semmi és valóban semennyi pénzért. Hogyan tudnám a bajtársaim mellett mégis kivenni a részemet a küzdelmükben? Valamit tennem kell nekem is. Hát ezt tudom tenni. Írok Nektek, azokról a dolgokról, amiket én hasznosnak gondolok. Facebook oldalamon üzenetben írhattok Nekem Ti is, miről hallanátok szívesen.

           

Források:

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-covid-jarvany-es-az-influenzavirusok-kozelgo-idoszaka

Egészségügyi Világszervezet: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-similarities-and-differences-covid-19-and-influenza

Center for Diseas Control and Prevention: https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm

Xiaoyan Song et al.:Comparison of Clinical Features of COVID-19 vs Seasonal Influenza A and B in US Children. Original Investigation Infectious Diseases. JAMA Netw Open. 2020;3(9)

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/COVID-19/Pages/How-is-the-Flu-Different-From-COVID-19.aspx

 

Borítókép: Daniel Kirsch from Pixabay