Mi kerüljön a Mikulás csomagba?

Október 30.-án nagybevásárlást tartottam. A szupermarket polcai roskadásig tele csokoládé mikulással. Kikerekedtek a szemeim…na de még 6 hét van Mikulásig! Ezt magyarázd el a kisgyerekednek, hogy mit keresett itt a Mikulás ilyenkor a tökszezonban…Komolyra fordítva a szót. Hogy mi legyen a csomagban?

Ez attól is függ, mennyi idős a gyermeked. Most összeszedtem azokat az ötleteket és egészséges dolgokat, amiket én javaslok Számotokra, mint édesanya és gyermekorvos.

Ha 1 éves kor alatti a gyermek és már elindult a hozzátáplálás, akkor a kedvenc gyümölcspüréje mellé egy jelképes kis mikulásfigura, akár plüss és kemény fedeles karácsonyi mesekönyv jó kezdet lehet megismertetni a picit, hogy ki az a Mikulás.

Ha 1-2 éves kor közötti én édességeket akkor sem javaslok, véleményem szerint a csokoládézás bőven ráér 3 éves kor felett. De persze jelképes Mikulás csomagot már készíthetünk a korábban is kóstolt különleges gyümölcsökből, magokból. Ebben az életkorban az apró tárgyi ajándéknak örülnek a legjobban: első duplók, karácsonyi nyomda, mikulás (kocka)kirakósok. Ha szereti a plüss kisállatokat, egy aranyos rénszarvas is hatalmas örömet okozhat.

3 éves kor felett már bátrabban készíthetjük el a különböző finomságokkal teli csomagot, mely mellé egy apró kis ajándékot tegyünk: kifestő, diafilm, matricás füzet, karácsonyi gyurma, vagy mesekönyv, pici játék. Véleményem szerint a mérték az érték. Nem az fog számítani mennyit adsz, hanem hogy varázslatos, szeretetteli legyen az izgalmas várakozás.

Itt szeretném megemlíteni az adventi naptárakat, amelyek nem csokoládé alapúak. Szerintem nagyon jó ötlet a mese-kalendárium (PDF és word formátumban is ingyenesen elérhető Google keresővel), vagyis december 1-től minden nap egy kedves karácsonyi mesét olvastok fel este.

 

Cukrot, diót, mogyorót?

Hát cukrot, gumicukrot ne. Nem egészséges, tönkreteszi a fogakat pont.

A saját készítésű csomagokat tartom a legjobb ötletnek. Ebbe mehetnek az aszalt gyümölcsök, füge, datolya, gránátalma, mandarin csupa olyan finomság, ami nem mindennapos. Persze lehet bele tenni narancsot, almát és banánt is, de ezek hétköznapi dolgok… ha jön a Mikulás, az különleges esemény!

A dió, makadámdió, pisztácia, kesudió, földimogyoró, mandula nagyon egészségesek, olajos magvak révén mind az emésztésre, mind a szív-érrendszerre kedvező hatással is vannak. Ugyanakkor csak akkor tegyük a csomagba, ha már korábban kóstolta csemeténk. Mikulás estéjén nem illik allergiás reakció miatt az ügyeletre menni, ne így legyen emlékezetes.

A következő, amivel tömd tele a csomagot, az a saját sütésű keksz, nem, nem mézeskalács, inkább a finom zabkekszekre gondolok, annyiféle csodás recept van, (a cikk végén egy link).

Ha a gyerkőc a sósabb dolgokat részesíti előnyben, a cékla, édesburgonya chipsek (házi vagy bolti), vagy a Mikulás konyhájában készült sajtos, sós rudakat is bevethetjük. Nálunk évek óta sláger a szezámmagos saját készítésű grissini.

Ha nagyobb gyermekekről van szó, jelképesen 1-1 csokimikulás, 1-1 szaloncukor nem ördögtől való. De ne kapjon 5-10 féle édességet, mikulást, angyalkát, táblás csokikat. A fekete csoki egészséges mítoszt kerüljük el (igen van egészséges hatása is, meg egészségtelen is). Inkább a fent részletezett finomságokból tegyünk még bele.

Hogy miért nem javasolom a csoki áradatot?

1.Székrekedést okoz. 2. Roncsolja a fogakat. 3. Felpörgeti, és a viselkedése a hiperaktivitáshoz hasonlóvá válik. A „krónikus” csokifogyasztásnak számos egyéb hátránya van. Ugyan mégis mit árthat, ha egy évben egyszer van Mikulás? Ez igaz, de vajon egy évben egyszer fog akarni csokoládét ezek után is? A csoki nagyon-nagyon hamar függőség vezet, amikor először kap a gyerek, egy életre megjegyzi, soha többé nem felejti. Én személy szerint ezért vagyok annak a híve, hogy minél később kóstoltassuk meg az első édes ízbombát, amitől a nyálmirigyek hirtelen a padlóra kerülnek. Szóval engedjük el a csokoládéhalmazt Mikulásra! Amit még el lehet engedni, az a virgács…talán ez már kiment a divatból, mivel a negatív fegyelmezésnek és büntetésnek is leáldozóban van, ma már nincs rossz gyerek, csak maximum „csúnyán viselkedő” és a krampusszal ijesztgetni sem ildomos.

Ha kész az egyedileg készített Mikulás csomagod és az apró ajándékot is beszereztétek, mehet is a kipucolt csizmába.

Csodaváró izgalmakkal teli készülődést kívánok Nektek! 🙂

Egészség megőrzésben és tájékozottságban az erő!

 

Receptek kekszekhez kicsiknek:

http://babamenuazalapoktol.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1195046

 

Borítókép: DarkmoonArt de a Pixabay oldaláról.