LONG COVID SZINDRÓMA GYERMEKKORBAN

Noha úgy tűnik, hogy a gyermekek meglehetősen jól védettek a COVID-19 legsúlyosabb tüneteitől, azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a tünetes és tünetmentes COVID-19-ben szenvedő gyermekek egy részénél hosszútávú tünetek alakulnak ki, de pontosan sajnos még ez sem tisztázott, mint annyi minden más a hosszútávú következményekkel kapcsolatban.

A LONG COVID, vagy hosszú COVID szindróma hatása a gyermekekre valószínűleg jelentős, nemrég kezdték el vizsgálni, erről fog szólni ez a bejegyzés.

 

MI AZ A LONG COVID?

A COVID-19 tünetek néhány héten át tartó tartósságát először Olaszországban „Long COVID” néven írták le. Azóta számos tanulmány számolt be a „Long COVID” -ról felnőttek körében. Például egy vizsgálatban 1700 wuhani páciensek több mint háromnegyedénél még a kezdeti diagnózis után hat hónappal is észlelték ezeket a tüneteket. A hosszan tartó tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeztek az életkor és a BMI emelkedésével, és inkább nőknél, mint férfiaknál, bár nem világos, miért.

A Long COVID kifejezés egyébként azt jelenti, hogy COVID-19 fertőzés alatt, vagy után bizonyos tünetek kialakulnak, melyek hosszan, akár 3-6 hónapon át fennmaradhatnak a fertőzés után és más okkal nem lehet magyarázni a meglétüket. [NHS England]

 

MIK A TÜNETEI?

 

Először úgy gondolták, hogy a LONG COVID tünetei közé tartozik a fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, álmatlanság, légzési problémák és szívdobogás. Most már kutatók szerint akár 100 egyéb tünet is előfordulhat, beleértve a gyomor-bélrendszeri problémákat, émelygést, szédülést, görcsrohamokat, hallucinációkat is

 

Kép Eredet: www.longcovidkids.org

 

Az Egyesült Királyságban indult el egy szülői kezdeményezés, egy kutatási alap, Long Covid Kids névvel. Részletek itt:  https://www.longcovidkids.org/long-covid-kids-study

 

A LongCovidKids.org egy szülői és beteg által vezetett érdekképviseleti és támogató csoport a Long Coviddal rendelkező gyermekek szülei számára. Történetünk egy rövid filmmel indult, amely a Covid tartós tüneteiről szól a gyermekeknél. A The Long Covid Kids tanulmányon dolgoznak és a People With nevű applikáció készítőivel azon dolgoznak, hogy

 

  • lehetővé tegyék a szülők számára, hogy névtelenül vezessenek személyes naplót, és nyomon kövessék gyermekük tüneteit és gyógyulási útvonalát

 

  • összegyűjtsék az összes információt, amely képes támogatni a szülőket és az orvosokat a Long Covid megértésében.

 

KUTATÁSOK

 

Egyelőre a legtöbb LONG COVID kutatás felnőttek adatain alapul, az első gyermekekről szóló adatok 2021 elején kezdtek megjelenni.

 

Az első gyermekeknél végzett LONG COVID vizsgálat is Olaszországban történt, Rómában olyan 6-16 év közötti gyermekek adatait elemezték, akik 2020 március-november közt estek át COVID-19 fertőzésen. Eredményei azt sugallják, hogy gyermekek több, mint felének legalább egy, 4 hónapnál tovább tartó tünete van. Nagyobb eséllyel alakulnak ki „longcovidos” tünetek azoknál a gyermekeknél, akiknek tünetes, vagy súlyos tünetes volt a fertőzésük. A követett betegeiknek több, mint a fele számolt be legalább 1 tünetről. A leggyakoribbak:

 

  • FÁRADÉKONYSÁG
  • IZOM-, ÍZÜLETI FÁJDALOM
  • FEJFÁJÁS
  • HEVES SZÍVVERÉS ÉRZÉSE
  • ALVÁSZAVAROK (INSZOMNIA)
  • MELLKASI FESZÍTÉS, FÁJDALOM

 

 

Az Egyesült Királyságban felmérték, hogy a fertőzés után 5 héttel van-e bármilyen tünetük a gyermekeknek és a 2-11évesek között 12,9 %-ban, 12-16 évesek között 14,5%-ban észleltek LONG COVID tüneteket.

 

Szintén egy brit vizsgálat szerint 163 nappal a COVID-19 fertőzés után a gyermekek 42%-a teljesen felépült. A gyerekek 53%-ának legalább egy, a gyermekek ¼-ének legalább 3 tünete alakult ki a fertőzés után 4 hónappal. Az elalvási, alvási nehézségek (inszomnia) és a légúti tünetek (mellkasi fájdalom, feszítés) voltak a legkomolyabbak. Ezt követően az orrdugulás, fáradékonyság, nehéz koncentráció, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, heves szívverés fordult elő ebben a vizsgálati csoportban is.

 

Egy még nem publikált, ellenőrzés alatt álló vizsgálatban 510 gyermeket vizsgált egy másik olasz kutatócsoport. Kikérdezték a szülőket a gyermekek fizikai aktivitásáról és lelkiállapotukról. Olyan gyermekek kerültek be ebbe a vizsgálatba, akiknek a tünetei legalább 4 héten át fennálltak és a fertőzésen 2020 január és 2021 január között estek át.

 

A leggyakoribb tünetek a következők voltak:

 

FÁRADÉKONYSÁG (80,4%)

FEJFÁJÁS (78,6%)

HASI FÁJDALOM (76%)

ÍZÜLETI,-ÉS IZOMFÁJDALOM (60%)

KIÜTÉSEK (52%)

HEVES SZÍVVERÉS

KONCERTÁCIÓS NEHÉZSÉGEK, RÖVIDTÁVÚ MEMÓRIA PROBLÉMÁK

 

Összesen 51 (10%) gyermeknél tért vissza a fertőzés előtti erőnlét a fertőzés utáni 6. hónapig.

 

Összefoglalva sürgető szükségünk van a LONG COVID jobb megértésére, tekintve, hogy jelenleg nincsenek terápiás eszközeink ezekre a tünetekre és az emberek hónapokkal a COVID-19 után még mindig küzdenek, hogy visszatérjenek a normális életükhöz.

 

Magyarországon Budapesten a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinikáján a Long Covid Ambulanciát a napokban nyitották meg, sok sikert kívánunk hozzá! Remélhetőleg a magyar gyermekek COVID-19 fertőzés utáni állapotáról sokat fogunk megtudni általuk a jövőben.

 

Budapest, 2021.03.16.

Dr.Garan Dia

 

Források:

Helen Thomson:Children with long covid. New Sci.2021 Feb 27; 249(3323): 10–11.

Published online 2021 Mar 3. doi: 10.1016/S0262-4079(21)00303-1

Liji Thomas: Evidence that Long COVID-19 impacts children: www.news-medical.net/news/20210202

Buonsenso, D. et al. (2021). Preliminary Evidence on Long COVID in children. medRxiv preprint. doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.23.21250375. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.23.21250375v1

Danilo Buonsenso, Ferran Espuny Pujol, Daniel Munblit ORCID logo , Sammie Mcfarland ,  Frances Simpson Version 1 : Received: 8 March 2021 / Approved: 9 March 2021: Clinical Characteristics, Activity Levels and Mental Health Problems in Children with Long COVID: A Survey of 510 Children (this version is not peer-reviewed).

 

Borítókép: Andre Melcher fotója a Pexels oldaláról