KULLANCS ÁLTAL TERJESZTETT AGYVELŐGYULLADÁS GYERMEKKORBAN

TUDTAD, HOGY A kullancs által terjesztett vírusos AGYVELŐGYULLADÁST nem a Lyme -kórért felelős Borrelia, hanem egy flavivírus okozza? Korábbi vizsgálatok szerint csak minden 1000. hazai kullancs fertőzött és csak minden harmadik fertőzés jár kifejezett tünetekkel.

A kullancsok sokféle kórokozóval lehetnek fertőzöttek, amelyek komoyl betegségeket okoznak az emberbe jutva. A legismertebbek a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás. Ez utóbbi a legfontosabb és legelterjedtebb, kullancsok által terjesztett vírusfertőzés Európában.  Ritkán élelmiszerrel is tud terjedni a flavivirus (pl kecseksajt). A fertőzött kullancs egész élete során fertőzött marad, sőt a vírust átörökíti utódaira is.

Minden vérszívással fertőződhet, tehát a pete – lárva – nimfa – adult sorrendben növekszik a fertőzöttség aránya. A betegek mintegy 30%-a nem veszi észre a kullancscsípést.

MIK A TÜNETEI A KULLANCS ÁTLAL TERJESZTETT AGYVELŐGYULLADÁSNAK?

3-21 napos lappangási idő után kezdődik, az esetek 70%-ában kétfázisú lázas betegség.

Az első fázis csak láz- és izomfájdalmakkal jár, pár nap alatt szűnik.

Pár napos tünetmentesség után magas láz, fejfájás, szédülés és hányás kíséretében alakulhatnak ki az idegrendszeri tünetek. Savós agyhártya- agyvelőgyulladás fejlődik ki.

Enyhébb esetekben tanulási-, memória- és viselkedési zavarok maradnak vissza következményként.

Mikor a legnagyobb az esély, hogy találkozunk a fertőzött kullanccsal?

Azok a hétvégék a legveszélyesebbek, amikor az idő szép, meleg van, de előtte pár nappal sok csapadék hullott (Šumilo et al., 2008). A hőmérséklet mellett ugyanis a magas páratartalom a kullancsok aktivitását növelő legfontosabb tényező.

VÉDŐOLTÁS? ÉRDEMES?

RÖVIDEN: Igen, érdemes.

Az Encepur / FSME Immun védőoltást a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás megelőzésre fejlesztették ki. Az Encepur oltóanyagot Magyarországon 1995-ben törzskönyvezték, Junior forma 12 éves korig adandó.

Az oltás (immunizálás) főleg azoknak a gyermekeknek javasolt, akik folyamatosan vagy ideiglenesen kullancsenkefalitisz által fokozottan veszélyeztetett területeken (sok erdei kirándulás vagy földrajzilag ismerten fertőzött kullancsok megnövekedett előfordulása a lakóhelyen) fordulnak meg.

Az oltás inaktivált vírust tartalmaz, nem képes a betegség előidézésére.

Ugyanakkor tudnunk kell, ahogyan más oltásoknál is, így ennél is előfordulhat, hogy ritkán nem alakul ki a védettséget biztosító immunválasz.

MIKOR KAPJA MEG A GYERMEK AZ OLTÁST?

Többnyire szezonmentes, vagyis őszi-téli időszakban szokták elkezdeni az oltási sort a gyermekorvosok, de semmi szakmai akadálya nincsen annak sem, ha a szülő a nyári szezonban kéri a kezdést, VISZONT így számolni kell azzal, hogy a beadás után még nem lesz egyből védettség. Ugyanis legkorábban a 2.oltás után 14 nappal alakul ki a védettség,vagyis az oltási sor kezdetétől 1 hónap múlva.

A védőoltást lehetséges gyorsított séma szerinti is adagolni, amivel már a 21. napra hatékony védettséget eredményez, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a védettség fennmaradása miatt többször ismételni kell ezt is.

Hagyományos oltási rend:

 1. oltás: választott időpont
 2. oltás: legalább 14 nappal később, de legkésőbb 3  hónap múlva
 3. oltás: a második oltás után min. 9 hónappal, vagy 1 évvel
 4. oltás=emlékeztető oltás: 3 évvel a 3. adag után
 5. és további emlékeztető oltások: 5 évente javasoltak

Gyorsított oltási rend

(ha tavasszal szeretnénk elkezdeni, de már abban az évben nyárra védettség kialakulását szeretnénk):

 1. oltás: választott időpont
 2. oltás: 7 nap múlva
 3. oltás: az első oltástól számítva a 21. napon
 4. oltás= emlékeztető oltás: a 3. oltástól számítva 1 év múlva
 5. a legutolsó oltástól számítva 5 évente

A leggyakoribb oltást követő mellékhatások a láz, 3 éves kor alatt álmosság, 3 éves kor felett fejfájás, életkortól függetlenül pedig fájdalom az injectio helyén.

 

MIT TEGYÜNK, HA AZ OLTÁSI SOR KÖZBEN TALÁLUNK KULLANCSOT A GYERMEKBEN?

 

Az első mindig a kullancs eltávolítása ( erről a kullancs gyorstalpalóban olvashatsz bővebben 2021.április első hetétől).

A második a gyermekorvos értesítése, ugyanis, ilyenkor

 • tájékoztat Téged a gyermeked védettségi állapotáról (attól függ eddig hány oltást kapott meg, mennyi időre csípte meg a kullancs az oltást követően)
 • hogyan és mikor folytatható az oltási sor
 • mire kell odafigyelni az elkövetkező napokban, hiszen ne feledjük a kullancs által terjeszett egyéb kórokozók, mint például a Borrelia is, képest Lyme-kórt okozni.

A gyerekekkel sokat a szabadban kiránduló családoknak leginkább, de a város határait nehezen elhagyóknak is ajánlom. A mérlegen az oltás által okozott esetleges mellékhatások és a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás idegrendszeri súlyos károsodás következményei.  Számomra nem kérdés, merre billen a mérleg nyelve.

 

MAKKEGÉSZSÉGET kívánok:
Dr.Garan Dia
Borítókép: <a href=’https://www.freepik.com/photos/people‘>People photo created by senivpetro – www.freepik.com</a>