Karácsony előtti COVID-19 tesztelés

Olyan karácsony előtt állunk, amilyen még nem volt. Menjünk, nem menjünk? Biztonságos? Mennyire az? Teszttel biztonságosabb? Ezer kérdés zsong a fejünkben a szokásos karácsonyi dilemmákon kívül és ez a bónusz a legfontosabb.

December 15: mi a mai napig nem tudtuk eldönteni mi lesz a forgatókönyv itthon, de legalább az ismeretek a rendelkezésemre állnak, ezeket szeretném megosztani.

Sokunknak a családi hagyományok ápolásáról, átadásáról és újra éléséről szól. Az ünnepi közös készülődés, a csodavárás, a nagyik, anyukák karácsonyi receptjei, az apukák karácsonyfa vadászata és annak befaragása na és a szokásos családi kör. Ez utóbbi az egyik legfontosabb pillére ennek az ünnepnek és most arra buzdítanak a szakemberek, hogy ezt hagyjuk ki.

Mit csinál a kreatív ember… másik megoldást keres. Így jutunk el a nagy közös karácsonyi ünneplés előtti COVID-19 tesztelésre. A facebook csoportok tele vannak az ilyen témájú kérdésekkel. Magam részéről a hiteles szakemberek általi tájékoztatás híve vagyok, mégis azt látom, hogy a csoportok ereje olyan erős, hogy idegen emberek véleményére hallgatunk és kérjük ki a tanácsukat anélkül, hogy tudnánk a jártasságát, kompetenciáját az adott témában az illetőknek.

Szerintem ilyen rangos kérdésben próbáljatok meg minél több objektív tartalmat keresni és a döntést bármilyen nehéz, önmagatok Hozzátok meg és ne mások véleményére hagyatkozzatok.

Röviden és közérthetően bemutatom Nektek a 3 féle tesztelési lehetőséget a buktatóikkal együtt. Nem fűződik anyagi érdekem egyikhez sem. Végül az ideális „biztonság”-ról és a hamis biztonságérzetről is említést teszek.

  1. Szerológiai teszt vagy antitest (= ellenanyag) teszt: vérmintából történik a meghatározás.Ez teljesen alkalmatlan és felesleges elvégeztetni, ha az a kérdés, éppen vírusfertőzött vagy-e. Mivel az IgM és IgG szervezetben termelődő, a vírus fertőzésre adott reakciót mutatja ki, ez beletelik jó pár napba, míg mérhető értékű lesz. A fertőzés első 7 napjában nem mutatnak ezek eltérést a normálistól. Kizárólag arra jó, hogy bemutassa átestél-e korábban a fertőzésen. Azonban, ha tünetmentesen estél át és több, mint 3 hónapja, az is lehet, hogy negatív lesz, mivel nem termelődött elég ellenanyag a szervezetedben. Tehát nem ajánlom.
  2. Antigén teszt: Figyelem! laikusok előszeretettel keverik az antigén és antitest szót, pedig nagyon más tesztek ezek. Légy résen, ha már. Ezek a klasszikus gyorstesztek, amelyek a vírus fehérjéit mutatják ki a nyálkahártyáidon. Ebből többféle gyártó forgalmaz, sokan veszik patikában és saját maguknak veszik le a mintát.  Honnan történik a mintavétel: az orrból és /vagy garatból, teszttől függ. Nem javasolom az otthoni mintavételeket, mert egy rosszul (nem kellően magasra és nem kellő ideig forgatva és benn tartva a pálcikát, vagy egyszerűen csak nem tartottátok be a 4 órás szomjazás, éhezés javaslatot a mintavétel előtt) levett negatív minta hamis biztonságérzetet kelthet. Ezeket a teszteket végzik magánklinikákon, fizetős szűrőállomásokon és az OMSZ is elsőként ezt veszi le a háziorvosi vizsgálatkérésre. Ha ez a teszt pozitív, függetlenül attól vannak-e tünetek vagy semmi, akkor is nagy valószínűséggel elhiheted, hogy az vagy, nagyon jó az érzékenysége. FONTOS! ha negatív, annak az esélye, hogy ez egy valós negatív eredmény, csak 60 %. Tehát egy negatív antigén tesztet én nem lobogtatnék senki helyében, hogy nem vagyok fertőzött, mert nem azt jelenti. Egyszerűen annyit jelent: 60% az esélye, hogy negatív vagyok. Köszi, marad a 40… tehát nem vagy beljebb egy karácsony előtti tesztelésre, hiszen azt szeretnéd bizonyítani, hogy nem vagy fertőzött.
  3. COVID-19 PCR teszt: a vírus RNS jelenlétét mutatja ki a nyálkahártyáról. Nyálban és garatban is detektálhatók a vírusok, itt nem kötelező az orrból történő mintavétel, bár én nem bíznám a véletlenre. Ez nem gyors teszt, bár nagyon hamar megvan az eredménye 24-48 óra. Ezt a típusú tesztet magánintézményekben végzik, az OMSZ akkor viszi PCR vizsgálatra a mintát, amennyiben a helyszínen végzett gyorsteszt negatív, de jellegzetes tünetei vannak a páciensnek (hiszen emlékeztek, a gyorstesztekkel a negatív esetek 40 %-a lehet pozitív). Jelenleg ez a típusú vizsgálat a legérzékenyebb és legspecifikusabb a COVID-19 fertőzés bizonyítására vagy elvetésére, de még ez is lehet negatív a lappangási időben.

Akkor ezek után az ismeretek után szerintetek létezik „100% biztos, hogy nem vagyok kovidos” kijelentés? Sajnos ilyet nem lehet kijelenteni több okból sem, bármennyire szeretnénk:

  • nem létezik 100%-os teszt, csak közelíteni lehet hozzá
  • a teszt után valószínűleg azonnal nem izoláltad magatokat a rokonlátogatásig, tehát a teszt óta is megfertőződhettél és lappanghat benned a vírus.
  • az is lehet, hogy a teszt időpontjában már bekerült a vírus a szervezetedbe, de a lappangási idő elején még nem mutatható ki semmilyen vizsgálattal
  • ugyan nem tüsszentett Rád senki, és nem utaztál azóta tömegközlekedéssel sem. De egy kilincset csak megfogtál bevásárláskor?

Tehát a legbiztonságosabb karácsony előtt tesztelés szerintem:  4-5 nap izoláció, majd COVID-19 PCR gyorsteszt, minél közelebbi időpontban az ünnephez, majd onnan maszkban és kesztyűben irány haza az egész család és onnantól sehová nem mozdultok ki a rokonlátogatásig. ÉS ezt nekik is pont ugyanígy kellene csinálni, hogy Ti sem kaphassátok el Tőlük. Nem, nem állhattok meg útközben még valamit venni. Khm. Életszerű? A másik legbiztonságosabb módszer rövidebb: a teljes rokonság, aki találkozni szeretne, karácsony előtt 10-14 nap karanténba vonul. Ja erről, azt hiszem, már lecsúsztunk. Egyébként ezt is eléggé nehéz lenne szeritnem megvalósítani, de aki teheti, annak ezt javasolom.

Az ismereteim a Tiétek mostantól, és a kockázatvállalás is, mivel egyéni helyzetek vannak, senki helyett nem dönthet más. Ugyanakkor legalább vannak hiteles információid a döntésedhez.

Áldott békés karácsonyt kívánok Nektek!

Jövőre találkozunk 🙂

Ha bővebb és sokkal szakmaibb hiteles tájékoztatást szeretnél kapni, nagyon ajánlok a Magyar orvosi Kamara COVID Kisokosát. Sok egyéb kérdésre is választ kaphatsz:

https://koronavirus-kisokos.eu/categories/teszt/