Influenza elleni oltás gyerekeknek COVID-19 idején

A sajtó azt harsogja mindjárt indul az influenza szezon, megérkeztek az ingyenesen igényelhető influenza oltások a háziorvosokhoz. Nyomás beadatni! De mit? Mert ugye alig elérhető, vagy nem elérhető. Ez egy másik kérdés sajnos…amíg várunk az oltások elérhetőségére, addig is ebben a cikkben arról írok, hogy szerintem miért.

A legfrissebb szakirodalmi adatokat, szakértők és a saját véleményemet közvetítem ebben a bejegyzésben. Nem a járványtagadók és oltásellenes szkeptikusok csoportok meggyőzése céljából töltök vele időt, hanem azért, hogy azoknak az embereknek adjak értékes információt, akik érdeklődnek a téma iránt és szeretnének többet megtudni.

A WHO és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint is minden eddiginél fontosabb az influenza elleni oltás beadatása a jelenlegi helyzetben.

MIÉRT AJÁNLOTT AZ OLTÁS MOST JOBBAN, MINT KORÁBBAN?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy most mi az a nagyon jelentős érv, amiért azok az emberek is döntsenek az influenza elleni oltás mellett, akik nem szokták ezt évente vállalni. Mondják sokan, ugyan miért? Úgy is elkapom. Vagy: úgysem kapom el. Vagy: úgysem jó az oltás semmire nekem.

Kedves Olvasó! A fenti érvekben az a közös, hogy mind csak az egyént veszi számításba, de a közösséget nem. Az időseink, gyengéink védelmét is mérlegelnünk kell erőteljesen. Egyfajta felelősségvállalás is ez az oltás most.

Tételezzük fel, hogy minden járványügyi szabályt betartasz és totális izolációban élsz jövő márciusig. Életszerű ez? Nyilván nem, hiszen fogsz találkozni emberekkel, ha máskor nem, karácsonykor biztosan. Tehát fogalmazzunk úgy, hogy van némi szociális kapcsolatod és esélyed, hogy influenzás leszel. Ha igen és belázasodsz és „kiterülsz”, valószínűleg fogsz orvosi segítséget kérni. Sőt vannak, akik rosszabbul is lehetnek és kórházba is kerülhetnek influenza tüdőgyulladással, gyakorlatilag a nagyi a papa vagy akár a dédszülők is. De vajon lesz-e szakember, aki korrekt időben minőségileg el tud látni Téged, vagy őket? Vajon fogsz-e méltatlankodva, vagy csak csendben topogva sorban állni, várakozni valamelyik kórházban, hogy mi tart eddig, miért nem lehet beszélni egy orvossal. Egyszerűen, mert teszik a dolgukat.

Mit tehetek én magam azért, hogy időben jussak szakszerű szolgáltatáshoz?

Azt, hogy vigyázok magamra és a családomra.

Nem vitás, hogy a kevesebb influenzás ember jelentősen csökkenti az egészségügyi ellátás terhelését. Azt az egészségügyét, amin pereg a vakolat már most is.

Úgy dönt a család beadatjátok az oltást mindenkinek.  100%-osan védve vagytok? Nem. Elkaphatjátok? Van rá kis esély, hogy nem alakul ki immunválasz a szervezetedben. Azonban tettél valamit, sőt mindent megtettél, ami Tőled telhető nemcsak magadért, hanem a közösséged védelméért is. Tudom sovány vígasz és nem is valójában vígasznak szánom, hanem valóságos tájékoztatásnak.

Az influenza tünetei nagyrészt átfednek a COVID-19 tüneteivel (erről külön bejegyzés készül), így a diagnózis alkotást még nehezebbé teheti, ha jönnek az influenzások is. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vírusok egyszerre is megfertőzhetik a szervezetet sajnos, bár erről szakirodalmi adatok még nem találtam.

INFLUENZA OLTÁS GYERMEKEKNEK

Hat hónapos kortól ajánlja a CDC (Centert for Disease Control) minden gyermeknek az influenza elleni oltást, COVID-19 ide, vagy oda. Az influenzavírus fertőzés szempontjából veszélyeztetett korosztálynak minősül, fő komplikációk a tüdőgyulladás, kiszáradás, idegrendszeri tünetek, fül és arcüreg-gyulladás, de nagyon ritkán sajnos halálhoz is vezethet.

6-35 hó közötti gyermekeknek a Vaxigrip elnevezésű, napjainkban elhíresülten az „állam által lefoglalt”, patikai forgalomba nem kerülő, aranyat érő oltás.  Elölt, csak kisebb vírusalegységeket tartalmazó, ún. split-vakcina – ez a legjobb, mert kevesebb mellékhatás jelentkezhet. Ha három influenzatípust tartalmaz Vaxigrip a neve, ha négyféle típust tartalmaz, Vaxigrip tetra.

Nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek ma Magyarországon a 3 Fluartérhető el (illetve pontosabban fogalmazva lakhelytől függően vannak kisebb-nagyobb elakadások az oltások elérhetőségében). Ez is elölt, de a teljes vírust tartalmazó vakcina, több mellékhatás várható ennél az oltásnál, mint a Vaxigripnél (helyi duzzanat, fájdalom az oltás után).

MIért nem lehet most receptre megvenni a Vaxigrip Tetrat ?

A kisgyermekeknek és bizonyos krónikus beteg gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott ez az oltás, de sok egészséges felnőtt is ezt szeretné beadatni magának, a kevesebb mellékhatás reményében. Na de ha a patikában elkapkodják az élelmes egészségesek az amúgy is globálisan kevés oltóanyagot, akkor nem valószínű, hogy maradna azoknak, akiknek igazán pont erre van szüksége. Ezért igazságosabb az a koncepció, hogy az alapellátó orvosokon keresztül azok kapják  ezt az oltást, akinek valóban erre van szüksége. Már ha valóban lesz elég oltóanyag ennek a célcsoportnak.

 

Mikor?

Október végén ajánlott leghamarabb elkezdeni, különösen, hogy a kisgyermekeknek 2 oltás szükséges 4 hét eltéréssel. Az oltás után legalább 2 hét eltelte szükséges, hogy ellenanyagokat kezdjen el gyártani a szervezet.

 

Kinek?

Napról napra frissülő információk jutnak el az élvonalban dolgozó háziorvosokhoz, gyermekorvosokhoz. Eleve ismert tény, hogy az egész világon kevés a Vaxigrip Tetra oltás (?), Magyarországon sincsen annyi, amennyire szükség lenne. Elsőként a 6-35 hónapos korcsoportban is a krónikus betegséggel küzdő gyermekek kaphatják meg. Ez nem vitás, utána jöhetnek az egészségesek. Na de mi van akkor, ha még a krónikus betegeknek sem jut belőle. A legfrissebb információim szerint minden praxisba más-más mennyiségű oltást ad ki a helyi ÁNTSZ. Az orvosoknak maguknak kell elmenni az oltásokért, egy-két nappal előtte kapják az értesítést, hogy na most lehet menni.  Van aki 20, vagy aki 100 db 3Fluartot kap, sokan azt sem tudják kapnak-e még.  Vaxigrip Tetrát még egy körzet sem kapott máig, valószínűleg november elején kezdik el elosztani a lefoglalt patikai forgalomba nem kerülő készítményeket. A kommunikáció sajnos hiányos, sőt sokszor félrevezető. Amit tudnak tenni addig, hogy írják a listát, ki jelentkezik oltásért.

 

Az én gyermekem kaphatja?

Személyes történet következik:  én sosem kaptam el influenzát, és az elmúlt 10 évben 8-szor kaptam Fluval oltást problémamentesen. Tavaly az akkor 22 hónapos kisfiam a bölcsödei beszoktatás alatt lázasodott be. 6 napig lázas volt, majd croup-os éjjeli fulladásai indultak. Nekem, mint gyermekorvosnak, aki tudta mi történik is igen ijesztő volt ez a hajnali ugató, fullasztó köhögés. Másnap irány munkahely, kivizsgálás: Influenza A fertőzés. Bumm.  Szerencsére 2 hét alatt meggyógyult szövődménymentesen belőle, de nem volt kérdés, hogy ebben a szezonban megkapja az oltásokat influenza ellen. Na tessék, de kérem nincsen mit… ugyanis egészséges, mint a makk:) de 35 hónap alatti. Szóval a krónikusak mennek előre, mi pedig bízunk benne, hogy hátha lesz oltása a fiamnak és ebben a szezonban nem kell újra influenzásnak lennie.

 

Kitől kérdezzetek?

Mindenképpen a háziorvosotoktól, vagy tőlem :).  A megnövekedett háziorvosi telefon-forgalom miatt akár napokba is telhet még eléritek őket, de higgyétek el, erőn felül teljesítenek és folyamatosan dolgoznak. Én magam, amikor helyettesítek két telefonon beszélek majdnem egyszerre. Igen volt olyan, hogy mindkét fülembe beszélt egy-egy szülő.  Olyanná változott a rendszer, mint az ELMŰ Ügyfélszolgálat….hívogatni kell sokszor, akár napokig, mire valakivel tudsz beszélni. Csak hát itt mégis a legfontosabb dologról, az egészségünkről van szó.

Remélem szolgáltam számotokra hasznos információkkal a témában. Folytatni fogom. Vigyázzatok Magatokra és Egymásra.

 

Influenza oltás ide, vagy oda,  a társadalmi szerepvállalást továbbra is nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartásával tudod teljesíteni: a maszkviselés, távolságtartás (tényleg 1,5-2 méter) és rendszeres, szabályos, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés, hiszen ezek mindkét kórokozó ellen bizonyítottan hatásosak a megelőzésben.

 

Forrás:

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-covid-jarvany-es-az-influenzavirusok-kozelgo-idoszaka

https://www.cdc.gov/flu/highrisk/children.htm

A Centert for Disease Control and Prevention, National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD) Flu and young children című kiadványa. 2020. Okt.