„Doktornő, Ön szerint kovidos a gyerek?” – Kulcslyukon a praxisba

Csörög a telefon: „Jaj Doktornő, de jó, hogy elérem, 2 napja próbálom Önt elérni, de mindig foglalt… lázas a Marci, mi a teendőnk? Ön szerint lehet kovidos?”

Néhány hónappal ezelőtt még a láz plusz köhögés, légszomj, valamint a külföldi tartózkodás voltak a „gyanús jelek” a csekklistán, de ma már részben érvényüket vesztették. Tudjuk, hogy sokan tünetmentesen, vagy nagyon enyhe, náthához hasonló tünetekkel vészelik át a betegséget, néha egyetlen tünet a fejfájás, vagy hasmenés.  Ugyanakkor egy halom más fertőzés is okozhatja Marci lázát.

Így hát teszt eredmény nélkül nincs az a gyermekorvos, aki ma azt mondaná: biztos, hogy nem COVID-19 fertőzés áll Marci tünetei mögött. Maximum nem gyanús. De ha gyanús? Hívni kell az agyonterhelt OMSZ-ot, akik 5-6 nap után meg is érkeznek, amikor jó esetben a gyerek betegsége már történelem.

Szóval igen, kategóriákba kell sorolnunk a betegeinket a telemedicinában feltett kérdéseink alapján nem gyanús, gyanús, valószínűsített csoportokba és a hatályban lévő eljárásrend szerint kell eljárnunk. Jelen esetben 10 napra „ki kell vonnunk a forgalomból” minden lázas és/vagy légúti tünetet mutató/vagy bármilyen olyan tünetes beteg gyermeket, akinek COVID-19 is okozhatja a tüneteit. Ha meggyógyult és két hét múlva újra tüsszent kettőt? Nos, igen, akkor újra.  Hogy hová vezet ez? Költői kérdés. Hogyan különítsük el a közönséges náthát, allergiás orrfolyást, egy bármilyen más vírusos hasmenést a kovidtól? Jó és gyors diagnosztának kell lenni a telemedicina és az alapellátó praxisok „igazolásgyárrá” avanzsálása idején. Összhangba kerülni és egyáltalán kapcsolatba kerülni az agyonterhelt OMSZ-szal, területi ÁNTSZ-szel és bizonyos iskolaigazgatók véleményével, javaslataival szintén hatalmas kihívás. És még csak most kezdődik a tanév. Ennyit a „technikai” háttérről.