Amit a szülőknek érdemes tudni a gyermekkori kiszáradásról

Véleményem szerint ez az a téma, amiben valamennyire minden szülőnek jártasnak kellene lennie. A kiszáradás (dehidráció) WHO által definiált fogalma az, amikor a test víztartalmából masszív mennyiséget veszít.  Nemcsak a fokozott folyadékvesztés, hanem a csökkent bevitel (= nem akar inni), vagy ezek kombinációja is okozhatja a kiszáradást, tehát többféle megbetegedés következménye lehet.

Mitől száradhat ki a gyermek ?

  1. A hányós, hasmenős fertőző betegségek (legismertebbek hazánkban: rota-, adeno-, entero-, calicivírusok, ritkább a bakteriális: Salmonella, Yersinia, Shigella, Campylobacter fertőzés, még ritkább a parazita: pl. Giardia) azok, amelyek először eszünkbe jutnak.
  2. Gyakorlatilag bármilyen fertőzés esetén, minél kisebb a gyermek vagy csecsemő, a kiszáradás felléphet. Ennek mértékét és okát az orvos állapítja meg a szülő által észlelt tünetek és a fizikális vizsgálat és az anamnézis / panaszfelvétel alapján.

 

  1. Amennyiben masszív, többszöri hányás lép fel nem fertőző betegségben: ilyen tipikusan 6 hetes állapotban a sugárhányást okozó pylorus stenosis (röviden: a gyomor alsó izmos gyűrűs része, beszűkülten fejlődött ki, nem tud a tápláláék zavartalanul továbbhaladni).

 

 

  1. Súlyos anyagcsere megbetegedések, mint a cukorbetegség és indulhat teljes cukoranyagcsere és elektrolit háztartás felborulásával, amit orvosi nyelven diabeteses ketoacidosis-nak nevezünk és igen súlyos, életet veszélyeztető állapotú kiszáradást eredményez.

 

Tudod, mik azok a jelek, amelyek a gyermeked kiszáradására utalnak?

Fordulj orvoshoz egyből, ha kiszáradásos jeleket észlelsz a gyermekednél:

– aláárkolt vagy beesett karikás szemek

– száraz, lepedékes nyelv

– hűvös kezek, lábak

– cserepes ajkak

– bűzös a lehelete

– aluszékony, elfekvő gyermek

– gyorsabb légzés

– pici baba: nehezen ébreszthető, nem akar enni, belealszik a szopizásba/cumisüveg tartalmának elfogyasztásába

-pici baba: ha a kutacsát szoktad simogatni és érzed, hogy most egyértelműen besüpped

-vizelet: ha órákon (3-4) át száraz a pelenka, vagy nincsen vizelete. Amikor vizeletet űrít: az sötét és akár szúrós szagú.

Mennyire súlyos?

Attól függően hány százalékát vesztette el a gyermek az eredeti testsúlyának, lehet enyhe, közepes és súlyos fokú a kiszáradás.

Ezt mindig orvos állapítja meg.

Enyhe (5%-át veszítjük el az eredeti testsúlyunknak): a pulzus, vérnyomás ekkor még normális, de a nyelv már száraz, a szemek aláárkoltak, a bőr,végtagok még melegek,a kisbaba kutacsa nem süpped be.

 

Közepes (10% veszteség): a pulzus már gyorsult, de a vérnoymás még jó, száraz,lepedékes a nyelv, aláárkoltak a szemek, kutacs besüpped, végtagok hűvösek, a has bőre ráncolható, kifejezetten csökken a vizelet.

 

Súlyos: (15 vagy több %): ekkor már a vérnyomás csökken, gyenge és szapora a pulzus, végtagok hidegek, beesett szemek, taplószáraz nyelv, nincsen vizelet. (£: forrás)

Ha a gyermek a normál testsúly 10-15%-át elvesztette, akkor masszívan pótolni kell a folyadékot, infúziós folyadékpótlással kórházi körülmények között.

Minél kisebb a gyermeked, annál gyorsabban kiszárad, olyannyira, hogy kis csecsemőknél órák alatt is bekövetkezhet. Ilyenkor a korai észlelés kulcsfontosságú, kiszáradás esetén az irány a kórházi felvétel, vizsgálatok, infúziós folyadékpótlás. Minél nagyobb a gyermek, annál nagyobb az esély, hogy otthonában kezelhető a helyzet. A kamaszok ilyenkor “szoktak” elájulni, vagyis ha a test veszít a folyadéktartalmából és a test nem bírja fenntartani már az álló pozíciót.

Ha bármilyen betegség indul, alap, hogy figyeld és mérd mennyit iszik és mikor pisil. Erre a gyermekorvos mindig rákérdez, fontos információk. Az ideális az, ha figyeled azt is, van-e kiszáradásos jel.

Mit tegyünk  gyermekünk hányása, hasmenése esetén a kiszáradás ellen otthonunkban című bejegyzésemet jövő héten olvashatjátok.

 

Bő folyadékbevitelt kívánva: Dr. Garan Dia

Forrás:

£: Gyermekgyógyászati sürgősségi protokollok 2. 2009. Szerkesztette: Prof.Tulassay Tivadar, Prof.Szabó Attila.

 

Borítókép: <a href=’https://www.freepik.com/photos/travel’>Travel photo created by wirestock – www.freepik.com</a>