Allergén specifikus immunterápia gyermekkorban?

Hamarosan ébredezik a természet, indul az allergia szezon. Ám az allergén specifikus immun terápia (AIT) nemcsak a szezonális, hanem egyéb (pl. háziporatka) légúti allergiás megbetegedések kezelésében alkalmazható. Igen gyermekeknél is, ám ez feltételekhez és kivizsgáláshoz kötött. Ennek járunk most utána, tartsatok velem.

Enyhe allergiás esetek, valamint a tüneti kezelés részleteit egy korábbi bejegyzésben olvashatjátok ITT. A gyermekkori légúti allergiáról pedig ITTés ITTolvashattok még. A tüneti terápiák az allergia okát nem szüntetik meg, hanem az allergiás gyulladást csökkentik. Most az oki terápiáról lesz szó, ami az allergia alapmechanizmusát befolyásolja. Ennek köszönhetően hosszútávú, évekig tartó tünetmentesség, egyes esetekben végleges gyógyulás érhető el.

 

Milyen betegségekben alkalmazható?

 

Allergiás rhinitis (orrfolyás) és conjunctivitis (kötőhártyagyulladás) esetén.  Az allergiás légúti betegség egyértelműen asztmává alakulhat a növekedés során és ezt az átalakulást is meg tudja előzni az AIT. 2017 óta az AIT kezelés a nemzetközi ARIA ajánlás, GINA-kézikönyv EAACI (Európai Allergológiai Társaság) asztma kezelési ajánlás része lett.

 

Hogyan alakul ki a hatása?

 

A nagydózisú allergén a szájnyálkahártyára (szublingvális immunterápia = SLIT), vagy a bőr alá fecskendezve (szubkután immunterápia = SCIT) kell bejuttatni. A keletkezett immunválasz így egy IgG4 nevű blokkoló antitest termelését idézi elő, ami végső soron gátolja a hisztamin felszabadulást, vagyis az IgE mediált gyulladást gátolja, ami a kellemetlen allergiás tünetekért felelős.

 

Gyermekkorban is alkalmazható?

 

Igen. A legjobb eredmények gyermekeknél, fiatal felnőtteknél érnek el. 5 éves kor feletta szájnyálkahártyán felszívódó típus (SLIT) alkalmazható azoknál a gyermekeknél, akiknél laborvizsgálattal bizonyított IgE antitest által kiváltott allergiás rhinitis(orrfolyás), rhinoconjunctivitis (orr és szemtünetek), allergiás asztmaáll fenn.

A kezelt allergia lehet szezonális: nyírfa, pázsitfű, mogyoró, parlagfű, vagy egész évben tartó: háziporatka, állati szőr, penészgomba.

 

Milyen hosszú egy kezelés és mikor érdemes elkezdeni?

 

Igen hosszú, 3-5 éven át tartó minden napos kezelések, ezért a gyermektől a megfelelő maximális együttműködés és a szülői fegyelem az adagolást illetően elengedhetetlen. A kezelést a pollenszezon előtt 2-4 hónappal érdemes elkezdeni. A bevezető fázisban emelkedő adagokkal, majd egy fenntartó adagú kezelés következik.

 

Meddig tart a hatása?

 

További 3-8 évig, egyes esetekben véglegesen elmúlik.

 

Ki írhatja fel?

 

Gyermekallergológus szakorvos, megfelelő kivizsgálást követően.

 

Kinek nem ajánlott?

 

  1. Poliallergiában, ahol valaki sok mindenre allergiás, sajnos többnyire nem jelent megoldást.
  2. Súlyos alapbetegség fennállásakor: immunhiányok, AIDS, daganatos betegségek, autoimmun betegségek, szájüregi gombás fertőzés.
  3. Bőr alá adható (SCIT) immunetrápia béta-blokkoló gyógyszeres kezeléssel együtt nem alkalmazható.

 

Magyarországon alkalmazott szerek 2020-ban

 

Gyermekeknél a szájon áti (SLIT) alkalmazás javasolt.

 

  1. Staloral nevű készítmény, mely poratka, penészgomba, nyírfa, pázsitfű, parlagfű, fekete üröm, macskaszőr allergéneket tartalmaz.
  2. Oralair, mely csupán pázsitfű elleni allergént tartalmaz.
  3. Oraltek, hasonló a Staloral-hoz, de ez macskaszőr allergént nem tartalmaz.

 

 

Jövő

Vizsgálatok folynak légúti allergén (pl háziporatka) által kiváltott atópiás dermatitis (bőrgyulladás) eredményes kezelésével kapcsolatban. Sőt azokban az esetekben, amikor egy szezonális allergén (pl nyírfa) orális allergiás tüneteket okoz ( nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztása esetén), az AIT ezeket a tüneteket is csökkentheti, de itt még nem egyértelműek az eredmények, várjuk őket.

 

Összefoglalva a SLIT terápiák 5 éves kor felett vizsgálatokkal bizonyítottan IgE mediált allergiás eredetű allergiás orrfolyás, kötőhártyagyulladás, asztma esetén alkalmazható. Hosszútávú kezelés, több éven át tartó tünetmentességet, esetleg végleges megoldást jelent a kínzó allergiás tünetekre. Amennyiben a cikk felkeltette érdeklődésedet, javaslom gyermekallergológus szakorvosnál tájékozódjatok a további részleteket illetően.

 

 

Allergiás tünetektől mentes 2021-et kívánok:

Dr.Garan Dia

 

 

Forrás: Az Allergénspecifikus immunterápia jelentősége a légúti allergiás betegségek kezelésében. Csáki Csilla dr. Gyermekorvos Továbbképzés 2020 XIX.évf.4.sz.

Borítókép: Borítókép: <a href=’https://www.freepik.com/photos/kids‘>Kids photo created by master1305 – www.freepik.com</a>

 

A cikkben említett Magyarországon kapható AIT terápiák említéséhez semmilyen anyagi, vagy egyéb érdekeltségem nem fűződik.