Adjunk egészségértéket gyermekeinknek: prevenció

Biztosan sokan hallottatok az alapellátás, vagyis házi gyermekorvosaink praxisközösségekbe történő invitálásáról. Több forma közül választhatnak az orvosok, és egy újdonság, hogy 4 óra prevenciós rendelést is tartaniuk szükséges. Elragadott az álmodozó idealizmus, hogyan csinálnám ezt én…

Mi az a prevenciós rendelés?

Kezdjük ott, hogy most is a gyermekorvosnál kétféle rendelés létezik: az egyik, a betegrendelés, ahová beteg, vagyis panaszos gyermekekkel érkeznek a szülők. Ettől szigorúan el kell különülnie az egészséges rendelésnek, vagy ismertebb nevén a tanácsadásnak, ahol orvos védőnő karöltve dolgozik együtt. Az élet első évében vannak a legsűrűbben ezek a vizitek, ilyenkor kapják meg a kis csecsemők a kötelező és választható védőoltásokat és a fejlődésük ütemét, táplálásukat szorosan nyomon követik. Mivel ezek a tevékenységek, védőoltások megelőznek számos korábban halálos, vagy igen súlyos betegségeket, így bátran lehet prevenciós rendelésnek nevezni. Ugyanakkor ezeken a rendeléseken mérik a kisgyermekek testméreteit, testi és szellemi fejlődésükre vonatkozó kérdéseket tesznek fel a szülőnek, illetve fizikális vizsgálatokat végeznek. Tehát egy egészséges tanácsadás szűrővizsgálat is egyben hiszen a fejlődésben történő változásokat is korán ki lehet szúrni / szűrni.

Az iskolaorvos is preventív rendelést végez?

Ő az, aki évről évre követi a gyermek fejlődését, egészségi állapotát, mozgásszerveit, látását, hallását, súlygyarapodását. Neki szűrő szerepe van, mivel korán kihalássza a sűrűből azt, akivel „valami nem stimmel”. Hátránya a jelenlegiformájának az, hogy futószalagszerű és a szülő nincsen jelen és nem kérdezhet az orvostól és az orvos sem tőle.

Érdekel valakit a gyermekkori prevenció?

Sajnos joggal merül fel a kérdés. Az emberi alaptermészetünkből adódva, akkor foglalkozunk valamivel, ha panaszt okoz, vagy akkor sem. Valljuk be, ezen van mit dolgoznunk mindannyiunknak. Akkor tájékozódunk, járunk utána a dolgoknak, ha a célunk az, hogy valami rosszat jobbá tegyünk, ha félünk. Ám ha a jót akarjuk megőrizni, vagy hosszútávon még jobbat akarunk elérni, az nem kellő motiváció, megfoghatatlan cél sok esetben.

Például, ha sír a gyerek, hogy fáj a háta, megyünk az orvoshoz és útközben már ki is gugliztuk, mi okozhatja, hogy kell kezelni, hogy elmúljon. Sokan már az első orvosi vizsgálat előtt kitalálják, hogy gyermeküknek milyen vizsgálatokra van szüksége és komplett listával érkeznek az orvoshoz. Azonban, ha most jól van a gyerek, de azt szeretnénk, hogy ne fájjon a háta, ha kamasz, majd felnőtt lesz, akkor nem megyünk a doktorhoz tanácsokért és nem is guglizunk, hogy mit tehetnénk ennek az állapotnak a megőrzése érdekében.

 

Gyermekkori prevenció plusz – EVÉS, ALVÁS, MOZGÁS

 

Egyértelmű, hogy a védőoltásokra, szűrővizsgálatokra szükség van. Ám én a szülők és gyermekek motivációjának növelésébe is fektetnék energiákat. Motiválni Titeket abban, hogy érdemes megelőző tevékenységeket végzenünk, pozitív példát mutatnunk, tanítanunk a gyermekeinknek, hogy az egészséges felnőttkorukat fenn tudják tartani egész életükben és minőségi életet élhessenek.

 

Ehhez a tudás az első lépés: a szülők, leendő szülők edukálásában, informálásában látom a lehetőséget.  Sokan nem is tudják, mekkora hatással lehetnek a gyerek fejlődésére, ha birtokukba kerülnek bizonyos információk, ok-okozati kapcsolatok.

 

Néhány gyakorlati példát mutatok a teljesség igénye nélkül:

 

  1. Hamar feláll a csecsemő: nem büszkeség, és nem idegrendszeri fejlődési előny, éppen ellenkezőleg. A kúszás, mászás kellő időtartamú gyakorlása az idegrendszeri fejlődésre jótékony hatással van.
  2. Ne húzd meg a kezénél fogva, ficamveszély!
  3. Hogyan üljön a bölcsis? Ülőmagasság fontossága
  4. Miért jó, ha erősítjük a tartó izmokat már 2 éves kortól?
  5. Miben segít a jó alvás, és hogyan érjük el?
  6. Milyen táplálkozás szükséges a gyermekeknek?
  7. MELYIK mozgásforma, fejlesztőtorna, edzéstípus mire jó?
  8. Hogyan beszéljünk a szexről a kamaszokkal?
  9. Meg tud tanulni relaxálni egy gyermek is?
  10. Hogyan lépjen a gyerek az internet világába? Egészségügyi szempontok.

 

Hiszek abban, ha a szülő birtokában van olyan információknak, amiket elsajátítva jobbá teheti gyermeke felnőtt életét, akkor megteszi és úgy teszi, hogy az gyermekének a legjobb legyen.

A tudás elsajátítása után jöhetnek a work-shopok, kérdezz-felelek órák, bizalmi viszony további építése.

Számomra orvosként ez a kerek egész lenne az ideális gyermekkori prevenciós tevékenység.