HAPCIMARCI

Kedves Olvasó!

Ezen a felületen általános gyermekgyógyászati témakörökben olvashatjátok az írásaimat, melyek lehetnek:

  1. rövid tanácsok a leggyakoribb gyermekgyógyászati tünetek orvosolására
  2. betegség ismertetők
  3. friss tudományos cikkek ismertetése az éppen aktuális témákban.

Honnan merítem ötleteimet, honnan tudom mire vagytok a leginkább kíváncsiak?

13 éve foglalkozom gyermekgyógyászattal. Naponta figyelem a szülők, családok aggodalmait érzéseit, amikor gyermekük megbetegszik, vagy tartós beteggé válik. 1000 kérdésük van, helyesen. De ezekre valljuk be őszintén, a mindennapi 10-20 perces (jó esetben) betegrendeléseken nincsen idő kimerítő pontossággal válaszolni.

3 éven át a budai régió gyermekgyógyászati ügyeleti ellátásában vettem részt, mellyel párhuzamosan gyermekintenzív osztályon dolgoztam. Nap, mint nap az egyszerű orrfolyás kezelése, lázcsillapítási eljárások megbeszélése az életem része volt, ugyanúgy, mint a súlyos állapotú daganatos és szeptikus gyermekek életbetartásáért folytatott küzdelem. Fantasztikus csapatok részeként dolgozhattam. Hálás vagyok, hogy a legszélesebb körű tapasztalatokat szerezhettem ezekben az években. A tudásom legjavát szeretném kifejezni számotokra blogposztjaimban.

Jó olvasást kívánok!

Amennyiben egyedi kérdések van, online konzultáció formájában állok a rendelkezésedre.

A konzultáció jelenleg szünetel!

Üdv: Dr. Garan Dia

Hapci Marci Blog bejegyzések

Miben más és miben hasonló a COVID-19 és az influenza?


A COVID-19 pandémia kezdetén, az év elején sokan hallatták azt a gyakori tévhitet, hogy mit nekünk, egy kis influenza-szerű vírus, nem kell ettől úgy be.... Valóban olyan, mint az influenza? A kutatók és szakemberek már az év elején aggódva figyelték a világot. Valószínűleg tudattalan énvédelemről van szó, amikor az emberek egy csoportja bagetelizál egy problémát.

Tovább

Influenza elleni oltás gyerekeknek COVID-19 idején


A sajtó azt harsogja mindjárt indul az influenza szezon, megérkeztek az ingyenesen igényelhető influenza oltások a háziorvosokhoz. Nyomás beadatni! De mit? Mert ugye alig elérhető, vagy nem elérhető. Ez egy másik kérdés sajnos...amíg várunk az oltások elérhetőségére, addig is ebben a cikkben arról írok, hogy szerintem miért.

Tovább

Cikk ismertetés: COVID-19 kisgyermekek és kamaszok között Európában


A legfrissebb Lancet Child Adolesc Health folyóiratban 2020. 09.04-én megjelent cikket szeretném Nektek bemutatni. Ezt a vizsgálatot az első hullámban végezték, 2020. áprilisban, amikor a világon mindössze 10 darab, gyermekek megbetegedésével foglalkozó tanulmány állt rendelkezésre (Kína, Spanyolország és Olaszország). Ez a vizsgálat multicentrikus, azaz több európai ország vett benne részt.

Tovább

2020 szeptembere nem szólhat másról …. COVID-19 gyermekek közt


Ebben a bejegyzésben a legfrissebb szakmai információkat olvashatod el, amelyek a COVID-19 fertőzés gyermekkori megjelenésének tüneteiről és azok súlyosságáról szólnak.

Tovább

„Doktornő, Ön szerint kovidos a gyerek?” – Kulcslyukon a praxisba


Csörög a telefon: „Jaj Doktornő, de jó, hogy elérem, 2 napja próbálom Önt elérni, de mindig foglalt... lázas a Marci, mi a teendőnk? Ön szerint lehet kovidos?”

Tovább