HAPCIMARCI

Kedves Olvasó!

Ezen a felületen általános gyermekgyógyászati témakörökben olvashatjátok az írásaimat, melyek lehetnek:

  1. rövid tanácsok a leggyakoribb gyermekgyógyászati tünetek orvosolására
  2. betegség ismertetők
  3. friss tudományos cikkek ismertetése az éppen aktuális témákban.

Honnan merítem ötleteimet, honnan tudom mire vagytok a leginkább kíváncsiak?

13 éve foglalkozom gyermekgyógyászattal. Naponta figyelem a szülők, családok aggodalmait érzéseit, amikor gyermekük megbetegszik, vagy tartós beteggé válik. 1000 kérdésük van, helyesen. De ezekre valljuk be őszintén, a mindennapi 10-20 perces (jó esetben) betegrendeléseken nincsen idő kimerítő pontossággal válaszolni.

3 éven át a budai régió gyermekgyógyászati ügyeleti ellátásában vettem részt, mellyel párhuzamosan gyermekintenzív osztályon dolgoztam. Nap, mint nap az egyszerű orrfolyás kezelése, lázcsillapítási eljárások megbeszélése az életem része volt, ugyanúgy, mint a súlyos állapotú daganatos és szeptikus gyermekek életbetartásáért folytatott küzdelem. Fantasztikus csapatok részeként dolgozhattam. Hálás vagyok, hogy a legszélesebb körű tapasztalatokat szerezhettem ezekben az években. A tudásom legjavát szeretném kifejezni számotokra blogposztjaimban.

Jó olvasást kívánok!

Amennyiben egyedi kérdések van, online konzultáció formájában állok a rendelkezésedre.

A konzultáció jelenleg szünetel!

Üdv: Dr. Garan Dia

Hapci Marci Blog bejegyzések

Miért kell otthon maradni 10 napig a gyerekkel?


Csörög a telefon (mindkettő egyszerre).

„Jó napot Doktornő! A Marcinak folyik az orra és fáj a torka.”

„Mióta?”

„Tegnap este óta.Tudom még korai, de szeretnék érdeklődni, mi a menet most, mit kell tennünk. Mehetünk játszótérre, nagyihoz, ha jó a közérzete?”

Tovább

Mi kerüljön a Mikulás csomagba?


Október 30.-án nagybevásárlást tartottam. A szupermarket polcai roskadásig tele csokoládé mikulással. Kikerekedtek a szemeim...na de még 6 hét van Mikulásig! Ezt magyarázd el a kisgyerekednek, hogy mit keresett itt a Mikulás ilyenkor a tökszezonban...Komolyra fordítva a szót. Hogy mi legyen a csomagban?

Tovább

Allergiás orrfolyás (allergiás rhinitis) gyermekkorban 3: Gyógyszeres kezelés


Sokszor bármilyen allergén elkerülő spéci praktikát is követünk, ezek nem elegendőek, vagy nem is tudjuk őket végrehajtani. Ilyenkor jön a gyógyszeres kezelés. Amiről ebben a bejegyzésben nem lesz szó, az az allergén specifikus immunterápia, az egy nagyobb téma, külön foglalkozom vele.

Tovább

Allergiás orrfolyás (allergiás rhinitis) gyermekkorban 2: Mit Tehetek Ellene?


Az első lépés a tanácsok adása, vagyis mit tehetsz önmagad, ha gyermekednél felmerült, vagy akár már diagnózisra is került valamelyik allergia az alábbiak közül: házi poratka, állatszőr, vagy pollenek?

Tovább

Miért NE párásítsatok / inhaláljatok most!


Nagy támogatója vagyok és magam is sűrűn ajánlom légúti betegségekben az otthoni ultrahangos vagy kompresszoros inhalátorokat(néha párásítónak is hívjuk őket), különösen croup-os, vagy visszatérő szűkülettel járó hörgőgyulladások - obstruktív bronchitis – esetén. Asztmásoknak egyértelműen kötelezően van otthon ilyen inhalátor készülék. Sokan ismeritek a Salvus vizes inhalációt, jó szolgálatot tesz a gyakorló croup-osok szüleinek, sokszor a kórházi kezelés elkerülését is jelentheti a használata. Sőt, a pulmonológia osztályokon alapvető a porlasztott gyógyszerek használata. Azonban. Most mégis azt mondom, inkább ne használjátok.

Tovább

Nem COVID – fókuszban légúti allergia gyermekkorban 1.


Hallottam, ahogyan egy kollégám azt ecseteli egy édesanyának, akinek a gyermekének vizes orrfolyása és szemviszketése volt, hogy ilyen kicsi gyermekeknél  (3 éves) kizárt az allergiás eredet... Biztos ez?  Nyilván nem.

Tovább