2020 szeptembere nem szólhat másról …. COVID-19 gyermekek közt

Ebben a bejegyzésben a legfrissebb szakmai információkat olvashatod el, amelyek a COVID-19 fertőzés gyermekkori megjelenésének tüneteiről és azok súlyosságáról szólnak.

A gyermekeket ritkábban érinti a COVID-19 (SARS-Cov2) vírusfertőzés és többnyire kevésbé súlyos tünetekkel vészelik át a fertőzést, ha nem éppen tünetmentesen.

A legfrissebb bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyermekek valószínűleg azonos vagy magasabb „víruskoncentrációval” rendelkeznek az orrgaratban, mint a felnőttek, és a gyerekek erőteljesebben terjeszthetik a vírust a közösségekben. A különböző családok között a gyermekek akár észrevétlenül (tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel) terjeszthetik szét a betegséget. A felnőtteknél már erőteljesebb tüneteket produkálva nagyobb eséllyel derül ki a fertőzés ténye.

Miért nem tudjuk elkerülni teljesen a fertőzés terjedését a szabályok betartásával?

Áltagosan 2-14 napig lappanghat a kórokozó a betegben, amikor még nem okoz nála megbetegedést. De sajnos már lappangási időben is fertőzőképes lehet a még nem beteg gyerek.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy kb. 16-20%-ra becsülhető a tünetmentes fertőzöttek aránya a gyermekek körében, de például Franciaországban végzett szűrővizsgálat azt mutatta, hogy a gyermekkorúak fertőzéseinek 45 %-a tünetmentes (!).

A 6 éves kor alatti gyermekeknek nem kötelező a maszk használata, 2 éves kor alatt egyenesen veszélyes lehet.

A közösségben sem a bölcsődékben, sem az óvodákban nem tartják a gyerekek a szociális 1,5 méteres távolságot (hogyan is tarthatnák?).

A közösségbe járó kisgyermekek otthon sem viselnek maszkot és a szüleikkel sem tartják a távolságot.

Így kerülhet be a családok életébe észrevétlenül a koronavírus mindenféle kötelező óvintézkedés ellenére.

TÜNETEK:

Ha mégis megbetegedne a gyermekünk, az alábbi tüneteket figyeljük:

 • Láz (ez az egyik leggyakoribb tünet, mégis 10 betegből 3-nál nincsen láz)
 • Fejfájás
 • Gyengeség
 • Köhögés (ez a második leggyakoribb tünet)
 • Orrfolyás, orrdugulás (igen, a közönséges nátha is ezzel jár, klinikailag lehetetlen lenne csak ez alapján elkülöníteni)
 • Torokfájás
 • Csökkent étvágy
 • Gyomor-bélrendszer: hányás, hasmenés, hasfájás

GYANÚSABB TÜNETEK:

 • szaglás és ízérzékelés elvesztése (általában nem ez az első tünet)
 • légszomj, nehezített levegővétel, gyors légzés

SÚLYOSSÁG

A gyermekek megbetegedései általában kevésbé súlyosak és ritkábban kerülnek vele kórházba, mint a felnőttek.  Ugyanakkor amiről kevesebb szó esik, hogy mi történhet az akár enyhe, vagy tünetmentes fertőzés után hetekkel a gyerekkel. Ezt is mindjárt kifejtem.

Kiknél lehet súlyosabb a betegség lefolyása?

 • 1 éves kor alattiak
 • valamilyen alapbetegségben szenvedők

A „valamilyen” nem véletlen, ugyanis egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mik azok az alapbetegségek, amelyek valóban emelkedett kockázatot jelentenek. Amik biztosan igen magas kockázatot jelentenek:

 • a genetikai és súlyos idegrendszeri vagy anyagcsere betegségek
 • születéskor fennálló szívbetegségek, szívhibák.

Emelkedett kockázatot jelenthet:

 • cukorbetegség
 • tüdőbetegségek
 • immunrendszer csökkent működését előidéző betegségek
 • rosszindulatú daganat miatt kezelés alatt álló gyermekek.

Mit jelent az, hogy súlyos?

Mivel ez egy döntően légúti tüneteket okozó vírus, leggyakrabban a vírus okozta tüdőgyulladásra, mellhártyagyulladásra, vagy tüdőkárosodásra gondolnak az emberek. Helyesen, de emellett azonban sajnos a teljes szervezetet is roncsolhatja a vírus a fertőzés alatt:

ez a több szervrendszeri károsodás: sorra mondják fel a normális szolgálatot a szervek, mert a vírus károsítja őket: légzési elégtelenség, szívizomgyulladás, veseelégtelenség és véralvadási zavar következik be.

Egy másik típusú reakció, amikor a fő probléma nem a több szervrendszeri elégtelen működés, hanem a teljes testet érintő kontrolálatlan gyulladás: MIS-C = multiszisztémás gyulladásos szindróma– gyerekek körében. Nagyon ritka ez a típusú szövődmény is, érdekessége, hogy nemcsak a vírusfertőzés alatt, hanem annak enyhébb lefolyását követően akár hetekkel „meg tudja bolondítani a szervezet immunrendszerét”.  Nem véletlen, hogy a COVID-19-et 3 hónap alatt az egész világ megismerte, mivel nagyon sok furcsaságot képes okozni.

Mik azok a tünetek, amik erre utalnak?

Változatos tünetek formájában jelentkezhet a teljes testet érintő gyulladásos „vihar”. Nagyon egyszerűen fogalmazva a kontrollvesztett immunsejtek rohangálnak a szervezetben és mindenfelé az egészséges szöveteket károsítják és nem tudnak leállni.

Az első és legfontosabb tünet az, hogy több, mint 24 órán át 38 C fok alá nem lehet csökkenteni a gyermek testhőmérsékletét.

 Ha ezt észleled, javasolom, hogy azonnal hívd a mentőket, hogy időben kórházba tudják szállítani gyermekedet a megfelelő ellátás gyors megkezdése céljából.

A kórházi kivizsgálás során a vérvételi leleteiben magas gyulladásos értékeket mérnek (CRP, süllyedés, procalcitonin, ferritin), legalább 2 szervrendszer károsodására utaló jeleket észlelnek (szív, tüdő, vese, gyomor-bélrendszer, vérképző rendszer, idegrendszer, bőr) és más betegséget ki lehet zárni, továbbá a COVID-19 tesztek (PCR és ellenanyag vizsgálat) igazolják a fertőzés tényét, vagy a fertőzés 4 héten belüli lezajlásának tényét.

Ennek a misztikus MIS-C-nek egyik megjelenési formájáról már hallhattál, ez a Kawasaki-szindróma-szerű tünetek megjelenése. A Kawasaki-szindróma egy nagyon ritka autoimmun megbetegedés, gyulladás révén a kis ereket roncsolja. Legveszélyesebb tünete a koszorúér – tágulat. Akkor merül fel ez a diagnózis típusosan, ha a beteg gyermek legalább 5 napja lázas, elesett, szájnyálkahártya elváltozásai, kétoldali kötőhártyagyulladás, kiütések és a nyaki nyirokcsomók jelentős megduzzadása észlelhető. Az, hogy egy ilyen ritka autoimmun betegség tünetei hogyan alakulhatnak ki a COVID-19-hez kapcsoltan, pontosan még ismeretlen a kutatók számára.  De az biztos, hogy erre a betegségre jellemző tünetegyüttessel sokkal több beteg gyermek jelent meg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a COVID-19 járvány ideje alatt, mint amennyinek kellett volna lennie a Kawasaki – szindróma átlagos előfordulási adatai szerint. Ezeknél a gyermekeknél már nem az éppen dúló fertőzésre utaló laborleletek (pozitív PCR teszt) voltak megfigyelhetők, hanem a hetekkel, akár hónapokkal korábbi fertőzésre utaló antitest vizsgálatok jelezték, hogy nemrégiben zajlott le egy COVID-19 fertőzés.

Ha végig olvastad ezt a hosszú bejegyzést, akkor gratulálok, és köszönöm a figyelmedet.

Most már láthatod Te is, hogy az az általános érvényű kijelentés, hogy a gyermekekre nem veszélyes a COVID-19.

Senkit nem célom riogatni. Igen, sokkal inkább várható az enyhébb lefolyás.

Mik azok a tünetek, amiket viszont komolyan kell vennünk és azonnal mentőt kell hívnunk:

 • bizonyított vagy gyanús COVID-19 fertőzés esetén is a mellkasi nyomás, nehezített levegővétel, kapkodva, gyorsan kezdi venni a levegőt, fullasztó köhögés, légszomj alarmírozó tünetek, azonnali ellátást igényel, nincs mire várni.
 • ismert és lezajlott COVID-19 fertőzés közben vagy utána hetekkel megjelenő:
  • tartós, makacs láz ^
  • hasfájás, hányás, hasmenés
  • bőrkiütések, tenyéri talpi vörösség, kétoldali kötőhártyagyulladás
  • igen elesett állapot, nem bír kikelni az ágyból
  • erős fejfájás, aluszékonyság, zavart viselkedés
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás, mellkasi fájdalom.
 • tartós, makacs láz ^ és a fenti tünetek bármelyike akkor is, ha nincsen ismeretünk arról, hogy gyermekünk akár tünetmentesen átesett-e korábban a COVID-19 fertőzésen.

^: Tartós, makacs láz = 24 órán át a láz nem csillapítható 38 C fok alá.

A tartós és makacs láz mellett nem szükséges a fent felsorolt összes tünetet produkálnia a gyermeknek, elég akár egy is a felsoroltak közül, sőt önmagában a csillapíthatatlan láz is elegendő ok az intézményi kivizsgálásra. Ennek észlelése esetén ne késlekedjünk.

Források:

 • Sargent TH, Muller WJ, Zheng X, et al. Age-Related Differences in Nasopharyngeal Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Levels in Patients With Mild to Moderate Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). JAMA Pediatrics.
 • Florian Götzinger és társai: COVID-19 in children and adolescents in Europe: a multinational, multicentre cohort study. Lancet Child Adolesc Health 2020 Sep 4
 • Poline et al. Systematic SARS-CoV-2 screening at hospital admission in children: A French prospective multicenter study. Clinical Infectious Disease. 2020 Jul 25
 • Marisol Perez Toledo et al.: Serology confirms SARS-CoV-2 infection in PCR-negative children presenting with Paediatric Inflammatory Multi-System Syndrome. NIH. Preprint 2020 Jun 7
 • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/pediatric-hcp.html
 • American College of Rheumatology: Clinical Guidance for Pediatric Patients with Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C) Associated with SARS-CoV-2 and Hyperinflammation in COVID-19. 2020 Jul 23.